Russiske rigmandsstudier

Oligarkologi. Over ni år og 80 interviews med Ruslands rigeste mænd beskriver sociologen Elisabeth Schimpfössl en overklasse, som har byttet 1990ernes udskejelser ud med en forkærlighed for Pushkin, Putin og militærakademier til deres børn. Markus Bernsen, 24 August 2018

De mest magtfulde mænd i Moskva har altid boet i Rublyovka, en klynge af forstæder vest for hovedstaden, i palæer gemt af vejen bag høje mure og fyrretræer. Peter den Store boede i Rublyovka. Lenin og Stalin boede der. Nogle af Ruslands største forfattere, komponister, billedkunstnere og skuespillere har boet her. Putin har selvfølgelig også sin private bolig i området, og en vejbane af motorvejen er reserveret til præsidenten og andre VIP’er på vej ind til Kreml.

Så da den østrigske sociolog Elisabeth Schimpfössl i 2008 begyndte at studere Moskvas rigeste indbyggere, overraskede det hende ikke, at Rublyovka spillede en frem­trædende rolle. Ligesom skihytter i Courchevel, sommerhuse ved Côte d’Azur, bestemte biler, ure og smykker var et palæ i Rublyovka et umiskendeligt signal til andre russere om, at man var vel ankommet til den økonomiske overklasse.

This entry was posted in Articles, Media on by .
Elisabeth Schimpfoessl

About Elisabeth Schimpfössl

My research focuses on elites, philanthropy and social inequality as well as questions around post-Socialist media and self-censorship. I did my PhD at the University of Manchester and taught at Liverpool University, Brunel and UCL before taking up my current post as Lecturer in Sociology and Policy at Aston University, Birmingham, UK. I live in London.